Bornholms Kunstmuseum

Bornholms Kunstmuseum er bygget i 1993 og ligger seks kilometer nord for Gudhjem midt i et vidunderligt naturlandskab. Udstillingerne består af faste samlinger og skiftende udstillinger.

Bornholmsk kunsthåndværk

Fokus i den permanente udstilling er på Bornholmsk kunsthåndværk. Samlingen begynder med 1800-tallets bornholmske malere, og strækker sig frem til i dag. Udstillingerne viser dig kunstens gennembrud ind i den moderne tidsalder og suppleres med seks til otte særudstillinger om året. Museet arbejder tæt sammen med glas- og keramikskolen i Nexø ,og udstiller desuden de nyuddannede glaskunstnere og keramikeres værker.

Bornholmsk landskabsmaleri

I midten af ​​1800-tallet var den danske ånd inspireret af den tyske "Sturm und Drang"-filosofi. Og det var på dette tidspunkt, at kunstnere begyndte at bruge Bornholms monumentale natur som motiv i landskabsmalerier. Motiver fra Tyskland, Schweiz og Tyrol blev også genstand for landskabsmaleriet. Bornholms Kunstmuseum præsenterer værker af Anton Klieldrup og Viggo Fauerholdt fra denne periode. Bornholms klippekloster i nationalromantisk stil er tegnet af Johannes Herman Brandt. Klipperne af Georg Emil Libert er fra samme tidspunkt.

De bornholmske landskabsmalerier

Skagensmalerne

Malerne fra Skagens kunstnerkoloni er også et af omdrejningspunkterne for udstillingerne på Bornholms Kunstmuseum. Holger Drachmann, der havde en særlig tilknytning til Bornholm, er her af særlig interesse. Men du kan også beundre Michael Achners og Lauritz Tuxens værker på Bornholms Kunstmuseum.

Den Bornholmske Skole

Den såkaldte "Bornholmerskole", som blev dannet af kunstnere som Karl Isakson, Edvard Weie og Olaf Rude, var ikke primært defineret af en ensartet kunstnerisk linje, men derimod af et venskabeligt bånd. En masse farver og stor vilje til at eksperimentere kendetegner denne kunst fra det tidlige 20. århundrede.

Abstrakt kunst fra 1930erne

Også på Bornholm bleb kunsten mere abstrakt. Her kan du ikke længere beundre øens vilde landskaber direkte, men istedet må du gætte de bornholmske kunstneres tanker. Udstilling omhandler værker af Gustaf Munch-Petersen, Richard Mortense og Sonja Ferlov.

Bygning Bornholms Kunstmuseum

2. Verdenskrig

I krigsårene flygtede mange kunstnere til Bornholm. Det er her den abstrakte kunst af Else Alfeldt, Asger Jorn og Erik Thommesen blev til.

Bornholms moderne kunst

Billige boliger var årsagen til, at især håndværkere flyttede til Bornholm i 1960erne. Men billedkunsten blev heller ikke forsømt på den tid. De aktive deltagere i Bornholms kunstnerliv var malere som Inge Lise Westman, Tonning Rasmussen og Hanne Milan.

Arkitektur Bornholms Kunstmuseum

Også for børn

Bornholms Kunstmuseum vil gerne bringe børn og kunst sammen. Kunstmuseet anbefaler familier, at børnene bliver familiens guide gennem museet. Lad børnene bestemme, hvilke rum I skal besøge næste gang. Lad børnene vælge, hvilke udstillinger der er de mest spændende. Museet har også forskellige børnearrangementer i løbet af året. 

Find vej til Bornholms Kunstmuseum

Bornholms Kunstmuseum ligger på det nordlige Bornholm i landsbyen Gudhjem. Du kan tage færgen til Rønne. Derfra kører man over Klemenskervej i nordøstlig retning til Gudhjem. Herefter er der ca. 20 min i bil. 

Adresse

Bornholms Kunstmuseum
Otto Bruuns Pl. 1
3760 Gudhjem
Danmark

Kig på forhånd på museet på hjemmesiden:

http://www.bornholms-kunstmuseum.dk

Foto 1-4, copyright: Bornholms Kunstmuseum