Ekkodalen på Bornholm
Midt på Bornholm ligger den berømte spaltedal Ekkodalen. Kør via hovedvej 38 til Aakirkeby, og drej her ind på Almindingsvej i nordgående retning. Med GPS er det ingen sag at finde vej til fods i naturens smukke omgivelser: Indtast blot disse koordinater i din GPS: 55° 6′ 33,8″ N, 14° 54′ 6,7″ O
Hvordan opstod spaltedalen?
Spændinger i undergrunden har med tidens løb fået grundfjeldet til at slå revner. Grundet forringet modstandskraft overfor nedbrydning er materialet i midterrenden forvitret og eroderet bort ved isens og vandets hjælp. Spaltedale kendetegnes ved lodrette klippevægge, der netop opstår på denne måde. Derved opstår de såkaldte diabasgange: Revner fyldt op med magma fra jordens indre. Ekkodalen bærer desuden tydeligt præg af de gletsjere, der blev presset gennem dalen i istiderne og mellemistiderne. På enkelte klipper kan man stadig se ridser og skrammer efter gletsjerne den dag i dag.
Ekkodalen for turister
Prøv ekkoeffekten ved at råbe sjove ekkosætninger som "Hvad giver ægte prinsesser smerter?" eller "Hvem er den klogeste af alle fugle?". Klipperne råber svaret tilbage på kommando. Af den grund kan det næppe undre en, at dalen med tiden ændrede navn fra Styrtebakkerne til Ekkodalen. Ekkodalen har dog mere at byde på end bare en sjov ekkoeffekt.
Gamleborg
På en høj i den nordlige del af dalen ligger borgruinen "Gamleborg" fra det 9. århundrede, der i sin arkitektur minder om Torsburgen på den svenske ø Gotland og Borgboda fornborg på den finske øgruppe Åland. Den seks meter høje og 275 meter lange borgmur består af små vandreblokke og brudsten og fremstår den dag i dag ret velbevaret. Det var kun nødvendigt at bygge en mur i den vestlige side af borganlægget, idet borgens øvrige sider nød naturlig beskyttelse fra de stejle skrænter. Voldgraven kan også sagtens anes den dag i dag. Den går hele vejen rundt om borgen. Hovedporten i borgens nordlige del er velbevaret, mens der kun er et par murbrokker tilbage af et firkantet tårn umiddelbart i nærheden af voldgraven. I den sydvestlige del af borgen formodes endnu en port at have befundet sig, formentlig med hængebro. I den nordvestlige del af det omkransede borgområde kan man stadig ane beliggenheden af det gamle vandingssted.
Borganlægget Lilleborg
I udkanten af Ekkodalen finder du ligeledes borgen Lilleborg fra det 12. århundrede. Den ligger på en ca. 16 meter høj bakke, der i middelalderen var omgivet af søen Borresø til alle sider. Det var kun muligt at få adgang til borgen via hængebroen. I det 13. århundrede blev borgen brændt helt ned til grundmurene i en konflikt mellem fyrst Jaromar II og ærkebiskop Jakob Erlandsen. I dag fremstår Lilleborg som en imponerende borgruin.
Andre højdepunkter i Ekkodalen
I den sydlige del af dalen kan du beundre vandreblokken Dronningestenen. Dronningestenen er et stort klippestykke, der under istiden blev flyttet til sin nuværende plads af en gletsjer. Fra Loklippen i den sydlige del af Ekkodalen kan du nyde en fremragende udsigt over Vallensgård Mose til Dueodde Fyr.
Flotte landskaber, sjov ekkoeffekt og flere spændende seværdigheder
Ekkodalen er altid et besøg værd. Her kan du ikke kun nyde udsigten helt fra Vallengård Mose til Dueodde Fyr, men også gå på opdagelse blandt historiske bygningsværker og lege med spaltedalens sjove ekko. Har du vandrestøvler med i bagagen, er Ekkodalen ligeledes det helt rigtige udflugtsmål. Tag dig god tid til at udforske alle Ekkodalens seværdigheder og forskellige landskaber.