Hammershus

Hammershus er en af Europas største borgruiner. Bygningsværket stammer fra det 13. århundrede og befinder sig på en klippetop i ca. 74 meters højde.

Hammershus er omgivet af en 750 meter lang ringmur og var tidligere et strategisk vigtigt støttepunkt i kampene mellem ærkebiskopperne og kongerne.

Siden det 19. århundrede har Hammershus været fredet og gennemgår løbende omfattende restaureringer

På øen Bornholm

Du finder Hammershus ved Langebjergvej på Bornholm.

Vandrefolk med GPS finder hen til Hammershus ved at indtaste koordinaterne 55° 16′ 15,5″ N, 14° 45′ 18″ O. Det tager ca. 16 minutter at køre fra Hammerhavn til Hammershus.

Til fods tager turen fra Hammerhavn til Hammershus mindre end en halv time.

Skal I bruge et sommerhus i nærheden?

Find det perfekte sommerhus til dig og dine familie, venner eller kollegaer lige her på VillaVilla. Vores Sommerhus Bornholm er rummelige og har fantastiske faciliteter, som sikrer jer en god og hyggelig ferie, hvor i kan slappe af og have det sjovt sammen.

Adressen til Hammershus

Adresse: Langebjergvej 26, 3770 Allinge

Alternativt kan Google Maps anvendes nedenfor.


Borgruin
På toppen af Hammershus

Værd at vide om Hammershus

Tilbage i det 12. århundrede var Hammershus ejet af ærkebiskopperne fra Lund. Ærkebiskopperne mistede i denne periode flere gange Hammershus til kongerne. I år 1521 blev borgen erobret af Hanseforbundet fra Lübeck. Fogeden Bernt Knop fra Lübeck udbyggede borgen betragteligt i denne periode. Svenskerne besatte kortvarigt Hammershus i år 1658, og herefter fungerede borgen fra 1660 til 1661 som fængsel for den danske kongedatter Leonora Christina. Borgen blev opgivet i 1743, og herefter blev dele af bygningsværket revet ned og anvendt som byggemateriale andetsteds. Først i år 1822 blev ruinen erklæret fredet på vegne af kongen. Sidst i det 19. århundrede gik man i gang med de første restaureringstiltag. Arbejdet er stadig ikke færdigt.

Anlæggets opbygning

Hammershus består af en indvendig og to udvendige slotsgårde. Fæstningen blev bl.a. forsvaret fra det karakteristiske firkantede vagttårn (Blommetårnet). Gennem porten i det kvadratiske Mandeltårn kommer du ind i centralborgen. Den beskyttes af en ni meter høj ringmur med forskellige tårne. De forskellige bygninger var fastgjort til den indvendige side af muren. Via en slugt og vagttårnet kunne man forhindre fjenden i uset at liste sig tæt på borgen.

Hammershus som seværdighed

Hammershus fremstår i dag først og fremmest som en interessant turistattraktion. Ved indgangen til bygningsværket fører en bro over voldgraven. I modsætning til tidligere er der i dag ingen hængebro. På den anden side af broen finder du to forgårde samt det velbevarede Mandeltårn, der er det vigtigste tårn i den indre del af borganlægget. Her kan du desuden besigtige borgens lagerbygning. Slotskirken med de flotte kirkerum er ligeledes relativt velbevaret. Bag kirken ved den yderste borgmur ligger resterne af borgens bryggeri og bageri.

Udstillingen i Hammershus

Ved indgangen til borganlægget finder du en udstilling om livet på borgen, som det tog sig ud i år 1570. Her kan du desuden se en rekonstrueret model af det komplette borganlæg. En anden model viser den indvendige del af borgen og stiller dermed både skarpt på fangernes indkvartering, arbejdet i køkkenet og de kongelige toiletgemakker, hvilket tilsammen giver et godt indblik af livet på borgen i velmagtsdagene. Udstillingen omfatter også originale danefæ såsom beklædning, husholdningsredskaber og våben.

Ofte stillede spørgsmål om Hammershus

Hvornår åbner borgen?

Hammershus har altid åbent.

Hvor ligger borgen?

Langebjergvej 26

3770 Allinge

Hvad koster entre til borgen?

Det er gratis at besøge Hammershus.

Udkig gennem ruinen
Hammershus set fra siden

Kulinariske glæder ved Hammershus

Som gæst på Hammershus kommer du ikke til at dele skæbne med tidligere tiders fanger og gå for lud og koldt vand. Ved siden af udstillingen om borgens historie finder du nemlig en lille café med kiosk. Her kan du vælge mellem forskellige lette retter og drikkevarer.

Hammershus som koncertscene

Hver juli afholdes arrangementet OpenAir Hammershus Fairtrade Concert i nærheden af borgen. Udover det musikalske program kan du opleve et stemningsfyldt skyggespil på borgen, der samtidig forvandler sig til en kulørt scenekulisse, der indrammer de musikalske indslag perfekt.

Hammershus kort fortalt: Et spændende tilbageblik i historien

Borgmurene har mange interessante historier at fortælle. Udstillingen i slotsgården hjælper dig med at forstå og sortere i de mange indtryk. De udstillede våben og historiske beklædningsgenstande vil helt sikkert vække lykke blandt familiens yngste. Glæd dig til et spændende tilbageblik til tidligere tider.

Udsigten fra Hammershus