Koldkrigsmuseet Langelandsfortet

Langelandsfortet spillede en vigtig rolle under den kolde krig, idet beliggenheden gjorde anlægget ideelt til overvågning af Østersøen. I dag er fortet omdannet til museum. Museets udstillinger kredser stadig i høj grad om den kolde krig. Her kan du bl.a. se nærmere på ubåde og minestrygere.

Under den kolde krig var Langelandsfortet ansvarligt for overvågning af Østersøen. Efter den kolde krig blev Langelandsfortet ombygget til museum. I dag er Langelandsfortet en del af Langelands Museum.

Hvor ligger Langelandsfortet?

Langelandsfortet ligger på Sydlangeland vest for Bagenkop. Kør ad hovedvej 305, forbi Tryggelev og Magleby Sogn, så kan du ikke undgå at få øje på koldkrigsmuseet.

Den kolde krig som museum

Den kolde krig har den tvivlsomme ære af at være den længste krig i det 20. århundrede. Langelandsfortet beskæftiger sig med denne konfliktfyldte epoke, der var præget af atomtrusler og et mere end anspændt forhold mellem den vestlige verden og Sovjetunionen. Langelandsfortet havde til opgave at overvåge Østersøen mellem 1953 og 1989. Regionens militære kommando var ligeledes stationeret på Langelandsfortet. Da den kolde krig sluttede i 1993, blev Langelandsfortet omdannet til museum.

Blandt ubåde og minestrygere

I kraft af fortets tidligere rolle som militært støttepunkt, gemmer det på mange autentiske historier. Du kan f.eks. besigtige minestrygeren Asko og ubåden Springeren fra år 1965. Både Asko og Springeren blev anvendt i den danske flåde frem til år 2004. Interesserer du dig mere for flyvevåbenet end flåden? Så glæd dig til at besigtige et af de legendariske sovjetiskproducerede MiG-23 fly og et dansk jagerfly af typen Draken.

Kanonudstillingen

De store kanoner udgør også et imponerende indslag og er integreret i udstillingerne på fremragende vis. Især børnene elsker at kravle rundt i de trange mandskabsrum, ligesom en tur ind på granatlageret også er en spændende oplevelse.

Fuglereservatet

I fuglereservatet er det til gengæld ikke tilladt at skyde gråspurve med kanoner – eller nogen som helst andre skydevåben for den sags skyld. Reservatet består af et kombineret mose- og skovområde, der også gerne må bruges som picnicplads. Der er ligeledes fundet plads til en restaurant. Hvis du lægger vejen forbi på det rigtige tidspunkt af året og medbringer en god portion tålmodighed, kan du glæde dig til at se et bredt udvalg af fugle. Dermed er Langelandsfortet ikke kun et interessant udflugtsmål for militærinteresserede.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration til den næste ferie i sommerhus
Vi sender løbende nyheder, tips og inspiration til din ferie, og du kan til enhver tid framelde dig igen.
Din emailadresse bliver hos os.
MANGE TAK FOR DIN TILMELDING TIL NYHEDSBREVET
Vi glæder os til at forkæle dig med nyheder omkring vores luksushuse. Før vi kan gøre det, er du dog nødt til at bekræfte din tilmeldingen via linket i den mail, vi har sendt dig.

Langelandsfortet – ikke kun et spændende udflugtsmål for de militærinteresserede

Museets udstillinger om den kolde krig giver stof til eftertanke: Skaber frygt virkelig fred? Hvorfor endte den kolde krig så hurtigt og pludseligt? Gamle militærmaskiner er ikke kun et spændende bekendtskab for små drenge. Har du lyst til at beskæftige dig med et lidt mere fredeligt tema, kan du fortsætte til fuglereservatet på samme sted, der fungerer som en fredfyldt modsætning til krigsudstillingen.

Kort og godt: Langelandsfortets adresse

Langelandsfortet
Vognsbjergvej 4
5935 Bagenkop
Danmark

Her finder du billeder og tekst om museet.