Daugbjerg Kalkgruber

Daugbjerg Kalkgruber daterer 1.500 år tilbage i tiden og er i dag hjem for omkring 35.000 flagermus. Udover at være et museum bruges kalkminerne også til at modne forskellige levnedsmidler.  

Skandinaviens ældste kalkmine

Daugbjerg Kalkgruber var oprindeligt store åbne brud, men for at kunne fortsætte arbejdet i vinterhalvåret påbegyndte man arbejdet med at lave minegange. Kalken der blev udvundet i gruberne, blev efterfølgende brugt til mørtel. 

Kalkgrubens historie

I løbet af middelalderen gik hugge-arbejdet lidt i stå og der blev udhugget få minegange. I løbet af 1700-tallet blev det normalt at have teglsten på taget og efterspørgslen på mørtel steg derfor igen. Udgravningen af Daugbjerg Kalkgrube blev derfor genoptaget og de efterfølgende år blev kalkgruben udvidet med ca. 700 meter minegange pr. år, til de underjordiske gange vi kender i dag.

Kalken fra Daugbjerg blev ydermere brugt til at bygge kendte bygningsværker, f.eks. er Dannevirke i Sønderjylland opbygget med mørtel udvundet fra kalkgruberne.

Fledermäuse in den Kalkgruben von Daugbjerg

Genopdagelsen af Daugbjerg Kalkgruber

I 1922 blev kalkminerne opdaget på ny efter et stort skybrud og i 1951 blev området omkring kalkgruben fredet. Der er efterfølgende fundet spor af 11 kalkovne i området i og omkring Daugbjerg Kalkgruber og landsby.

Historien om Jens Langkniv

Det siges at den jyske Robin Hood, Jens Langkniv, boede og opholdt sig i Daugbjerg Kalkgruber i 1600-tallet. Ifølge savnet var Jens Langkniv fredløs og levede det lovløse liv. Han stjal penge og værdier fra de rige, som han efterfølgende delte ud til de fattige, hvilke gjorde ham populær i lokalområdet. I kan booke en guidet tur, hvor I kan høre alle historierne om Jens Langkniv.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration til den næste ferie i sommerhus
Vi sender løbende nyheder, tips og inspiration til din ferie, og du kan til enhver tid framelde dig igen.
Din emailadresse bliver hos os.
MANGE TAK FOR DIN TILMELDING TIL NYHEDSBREVET
Vi glæder os til at forkæle dig med nyheder omkring vores luksushuse. Før vi kan gøre det, er du dog nødt til at bekræfte din tilmeldingen via linket i den mail, vi har sendt dig.

Oplev flagermusene

I dag er Daugbjerg Kalkminer ikke hjem for kriminelle, men derimod hjem for omkring 35.000 flagermus. Om vinteren går flagermusene i hi og kalkgruberne er et attraktivt sted, da kalkminen har en konstant temperatur på ca. 10 grader året rundt. Minegangene begynder allerede fra august måned at blive fyldt op af flagermusene og i slutningen af november er gangene fyldt helt op, da der ikke er mere føde tilbage i skoven til dem.

Ost, pølser og vin

Den faste temperatur året rundt gør det samtidigt ideelt at lagre ost, spegepølser og andre levnedsmidler. Prøv f.eks. Daugbjerg Kalkminers populære hjemmelagrede oste og vin arrangement til blot 100 kr.
Læs mere om Daugbjerg Kalkminers produkter her

Find Daugbjerg Kalkgruber her

Dybdalsvej 18c

8800 Viborg

I kan søge efter et poolhus ved Limfjorden herunder.