Kalkgrubens historie
I løbet af middelalderen gik hugge-arbejdet lidt i stå og der blev udhugget få minegange. I løbet af 1700-tallet blev det normalt at have teglsten på taget og efterspørgslen på mørtel steg derfor igen. Udgravningen af Daugbjerg Kalkgrube blev derfor genoptaget og de efterfølgende år blev kalkgruben udvidet med ca. 700 meter minegange pr. år, til de underjordiske gange vi kender i dag.
Kalken fra Daugbjerg blev ydermere brugt til at bygge kendte bygningsværker, f.eks. er Dannevirke i Sønderjylland opbygget med mørtel udvundet fra kalkgruberne.
Historien om Jens Langkniv
Det siges at den jyske Robin Hood, Jens Langkniv, boede og opholdt sig i Daugbjerg Kalkgruber i 1600-tallet. Ifølge savnet var Jens Langkniv fredløs og levede det lovløse liv. Han stjal penge og værdier fra de rige, som han efterfølgende delte ud til de fattige, hvilke gjorde ham populær i lokalområdet. I kan booke en guidet tur, hvor I kan høre alle historierne om Jens Langkniv.
Oplev flagermusene
I dag er Daugbjerg Kalkminer ikke hjem for kriminelle, men derimod hjem for omkring 35.000 flagermus. Om vinteren går flagermusene i hi og kalkgruberne er et attraktivt sted, da kalkminen har en konstant temperatur på ca. 10 grader året rundt. Minegangene begynder allerede fra august måned at blive fyldt op af flagermusene og i slutningen af november er gangene fyldt helt op, da der ikke er mere føde tilbage i skoven til dem.
Ost, pølser og vin
Den faste temperatur året rundt gør det samtidigt ideelt at lagre ost, spegepølser og andre levnedsmidler. Prøv f.eks. Daugbjerg Kalkminers populære hjemmelagrede oste og vin arrangement til blot 100 kr.
Læs mere om Daugbjerg Kalkminers produkter her.