Stevns Klint

Stevns Klint er et helt unikt sted og har siden 2014 haft en plads på UNESCOs Verdensarvsliste, der betyder, at området har en helt særlig betydning for både nutidige og fremtidige generationer.

Området fortæller nemlig om flere historiske begivenheder: asteroiden, der ramte jorden for mere end 66 millioner år siden og blev begyndelsen på livet, som vi kender det i dag, og om Den Kolde Krig, som Stevns Klint havde en strategisk placering under i forbindelse med landene, der var del af Warszawapagten.

Vil I gerne lære mere om området under jeres besøg, så er der god mulighed for det på Stevns Fyrcenter og på Geomuseum Faxe. Ved siden af Geomuseum Faxe ligger desuden Faxe Kalkbrud og her har I med garanti mulighed for at finde fossiller. I 2022 åbner desuden endnu et museum om verdensarven i Boesdal Kalkbrud.

Det kan du opleve på Stevns Klint

Roklub foran Stevns Klint
©Stevns Kommune
Rute til Stevns Klint
©Stevns Kommune

Fiskeleret – det særlige ved Stevns Klint

Stevns Klint fortæller altså om asteroiden, der resulterede i dinosaurernes uddøen og pattedyrenes begyndelse. Men hvordan kan et område det? Svaret på det spørgsmål er Fiskeleret. Fiskeleret betegner et 5-10 cm. tykt lag ler, der blev til i årene efter en kæmpe asteroide ramte det, vi i dag kender som Mexico. 

Da meteoren med en diameter på 10 km. slog ned i jorden, blev jorden indhyllet i en mørk sky, der dræbte mere end 50% af det dyre- og planteliv, der var på jorden for mere end 66 millioner år siden. Støvet, der var i atmosfæren efter eksplosionen, dryssede langsomt ned på jordens overflade og lagde sig oven på de mange meter af døde alger, som udgjorde jordens kridtbund. Ovenpå laget af støv, lagde de mange skeletter af dyr sig efterfølgende og dannede et øvre lag af kridt. Det tynde lag af ’støv’ udgør Fiskeleret og her gemmer der sig viden om, hvordan jordens økosystemer så ud på det tidspunkt, meteoren ramte jorden, og om de supervulkaner, der gjorde livet svært for datidens dyr og planter.

Selvom det kunne være interessant at komme helt tæt på Fiskeleret, er det for farligt på grund af risiko for nedfald fra klinten. I kan betragte leret fra udkigspunktet Gammel Højerup Kirke, hvor der står en kikkert til rådighed, eller I kan tage et kig fra stranden nedenfor.

Hjælp med at passe på Stevns Klint

Når I besøger Stevns Klint, er der få men meget simple og vigtige regler for, hvordan I skal færdes i området. Reglerne er til for at passe på både jer og området. Når et område er karakteristeret ved at blive sat på listen over verdenskulturarv, forpligter man sig nemlig til at sikre, at turismen er bæredygtig, således at området bevares og sikres. Følgende regler skal derfor overholdes:

  • Det er ikke tilladt at flyve med nogen form for droner, da det skræmmer dyrelivet væk – heriblandt vandrefalken, der yngler ved Stevns Klint. 
  • Det er ikke tilladt at cykle på Trampestien, da den er tæt på klintekanten og fordi det går mere udover naturen, når turen tages på to hjul i stedet for to ben.
  • Det er tilladt at samle fossiler ved Stevns klint, men det er ikke tilladt at hakke i klinten (kun de nedfaldne blokke), at pille i Fiskeleret eller at bruge værktøj ved Højerup
  • Hold hunden i snor – så har andre gæster også en god oplevelse og de vilde dyr bliver ikke skræmt

Ofte stillede spørgsmål om Stevns Klint

Hvor ligger museet?

Der er flere museer ved Stevns Kling; Stevns Fyrcenter, Geomuseum Faxe og i 2022 åbner et museum ved Boesdal Kalkbrud.

Hvor ligger Stevns Klint?

I kan besøge Stevns Klint fra mange steder. Det nemmeste er at gå på opdagelse på deres hjemmeside og finde ud af, hvilket sted der passer til det behov, I har.

Udsigt over Stevns Klint
©Stevns Kommune
Pause ved Stevns KLint
©Stevns Kommune

Hvor ligger Stevns Klint?

I kan besøge Stevns Klint fra mange steder. Det nemmeste er at gå på opdagelse på deres hjemmeside og finde ud af, hvilket sted der passer til det behov, I har. Her kan I undersøge otte anbefalede områder og læse mere om, hvilke ting I skal være særligt opmærksomme på de forskellige steder.

Vandreture ved Stevns Klint
©Foto af Michael Stub - Kilde: Stevns Kommune