Den tilsandede Kirke

Heftig sandfygning i det 18. århundrede overtog til sidst Skagens gamle kirke sydvest for byen, der lidt efter lidt blev begravet i sandmasserne. Deraf navnet: Den Tilsandede Kirke. Grundet tilsandingen var man i sidste ende nødt til at tage kirken ud af brug. Kirken er dog om muligt et endnu større tilløbsstykke i dag, selvom kun kirketårnet står tilbage.

En udflugt til Skagen

Den Tilsandede Kirke ligger syd for Skagen helt i toppen af Nordjylland. Tag hovedvej 40 mod Nordby, og følg skiltene til kirken, lige inden du kører ind i Skagen.

Kirkens historie

Den Tilsandede Kirke blev bygget af teglsten i slutningen af det 13. århundrede og hed dengang Sankt Laurentii Kirke. Den var udført i typisk klosterformat. Kirken havde 38 siddepladser og var på den tid den største kirke i hele Vendsyssel. Det gotiske langskib var udstyret med trappegavl, hvælvet tag, forhal og sakristi. Kirken rummede et sengotisk alter med smedegitter. Kirkegården var omkranset af en teglstensmur.

Tilsandingen af kirken

Da kirken i sin tid blev bygget, lå den omgivet af enge og marker. Ved sandflugtens begyndelse i det 18. århundrede begyndte muren til kirkegården at sande til. Hver gang det havde stormet, skulle indgangen til kirken skovles fri for sand. Dette blev efterhånden for stor en opgave for menigheden, og i 1795 blev kirken nedlagt efter ordre fra kong Christian 7. Man besluttede at rive kirkeskibet ned, mens tårnet fik lov at blive stående som sømærke. I den forbindelse blev tårnet malet hvidt. Fra 1816 var tårnet klassificeret som et fyrtårn og ikke en kirke. I 1903 blev bygningen fredet og er siden blevet vedligeholdt af Nationalmuseet. Man formoder, at sandet både gemmer på kirkens gulv og gravplader fra verdslige og kirkelige dignitarer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration til den næste ferie i sommerhus
Vi sender løbende nyheder, tips og inspiration til din ferie, og du kan til enhver tid framelde dig igen.
Din emailadresse bliver hos os.
MANGE TAK FOR DIN TILMELDING TIL NYHEDSBREVET
Vi glæder os til at forkæle dig med nyheder omkring vores luksushuse. Før vi kan gøre det, er du dog nødt til at bekræfte din tilmeldingen via linket i den mail, vi har sendt dig.

Kirken som udflugtsmål

Man kommer næppe uden om Den Tilsandede Kirke, hvis man holder ferie i Skagen. Tårnet gemmer på mange spændende historier, som bl.a. inspirerede ingen ringere end H.C Andersen til sin fortælling "En Historie fra Klitterne”. En del af kirkens inventar er blevet flyttet over i Skagens nye kirke fra 1841, mens andre dele er endt i Århus Domkirke. Mange af stenene fra den nedrevne kirke blev brugt til husbyggeri i Skagen, herunder f.eks. maleren Lauritus Tuxens villa.

Den Tilsandede Kirke kort fortalt: Et historisk kirketårn

Sommetider er det os mennesker, der fører historiens pen. Andre gange tager naturen over. Den Tilsandede Kirke i Skagen er et fascinerende bevis på naturens kraft. Kirkens historie lærer os at respektere naturen. Ikke desto mindre har tårnet stået det hele igennem med bravur. Og undervejs er det blevet til et spektakulært udflugtsmål.

Her ligger den tilsandede kirke

Gamle Landevej 63
9990 Skagen
Danmark

Den Tilsandede Kirke har sin egen hjemmeside i skagenguiden.

Den tilsandede kirke tæt ved Skagen

Foto 1, copyright: Kim Wyon

Foto 2, copyright: Thomas Nebbia