Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er et naturfænomen, der skal opleves. Kom tæt på naturen, hvor det kun er den, der råder. Gå en tur i de bølgede klitter eller besøg Den tilsande kirke og oplev konsekvenserne af naturens kræfter.

Den danske ørken

Det danske klima er måske ikke ligefrem lig med ørken. Råbjerg Mile bliver dog ofte refereret til som den danske ørken og med god grund. Råbjerg Mile er fyldt med sand og bakkede klitter. Det er Danmarks største vandreklit og samtidig én af de største i Europa.
En gåtur i Råbjerg Mile er terapi for både krop og sjæl. Tager I af sted tidlig morgen, kan I virkelig opleve stilheden og roen. Når det blæser, kan I høre sandets stille hvislen, når sandet stryger hen over milen.  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration til den næste ferie i sommerhus
Vi sender løbende nyheder, tips og inspiration til din ferie, og du kan til enhver tid framelde dig igen.
Din emailadresse bliver hos os.
MANGE TAK FOR DIN TILMELDING TIL NYHEDSBREVET
Vi glæder os til at forkæle dig med nyheder omkring vores luksushuse. Før vi kan gøre det, er du dog nødt til at bekræfte din tilmeldingen via linket i den mail, vi har sendt dig.

Landskab og geologi

Råbjerg Mile er et fredet naturområde og her er det naturen, der får lov at råde. Milen vandrer ca. 15 meter hvert år. Det vil sige, at om 100-200 år er vejen til Skagen formentlig fuldstændig dækket af sand.

De områder, der har været dækket af sand, dukker op igen som milen vandrer videre. Når sandet forsvinder, er jorden præget af småsøer og moser. Områderne er fattige på vegetation, men lidt efter lidt vender planterne og dyrelivet så småt tilbage.   

Fra milens højeste punkt får I en fantastisk udsigt over klitlandskabet ved Skagen. 

Milens historie

Få steder i Danmark kan man opleve så imponerende naturkræfter som i Råbjerg Mile. Sandflugten tog for alvor fat i 15-1600 tallet, og i løbet af de næste 3-400 år blev sogn efter sogn opslugt af sandet. I mange århundreder fik milen lov til at bevæge sig frit og naturligt. Men i slutningen af 1800-tallet blev der dog startet en sandflugtbekæmpelse. Her plantede man forskellige planter, så man bedre kunne kontrollere hvor milen vandrede hen. I dag er milen fredet og det er igen naturen, der uovertruffet råder.

Sonnenuntergang bei der Wanderdüne Råbjerg Mile

Den tilsandede kirke

I klitterne ved Råbjerg Mile finder I Den tilsandede kirke. Den blev allerede lukket for brug i 1795, da milens sandflugt blokerede vejen op til kirken. I dag er kirken blevet et varemærke for Råbjerg Mile og tiltrækker hvert år mange turister. I sommerperioden har I mulighed for komme op i det gamle kirketårn og nyde den flotte udsigt ud over klitterne.

Hvor finder vi Råbjerg Mile?

Det kan klart anbefales at besøge dette naturfænomen og opleve naturens kræfter på helt tæt hold.

Danmarks største vandreklit finder I ved Bunken Klitplantage, som ligger mellem Skagen og Frederikshavn.

I kan finde milen her:

Råbjerg Mile Vej

9990 Skagen

Herunder kan I finde luksushuse i Nordjylland.

Foto 1-2, copyright: Niels Thye