Rubjerg Knude Fyr

Fyrets historie

Fra den 27. december 1900 og indtil den 1. august 1968 var lyset i Rubjerg Knude Fyr tændt og hjalp sømænd med at navigere i mørke, tåge og dårligt vejr. Opførelsen af fyret begyndte i marts 1899 på kystens højeste punkt 60 meter over havet og 200 meter inde i landet.

Fyret selv måler 23 meter og lyset, der kunne ses på en afstand af op til 42 kilometer, stammede fra dets eget gasværk, som supplerede energi til både belysning og drift af tågehornet. Senere blev gassen afløst af petroleum, som igen blev afløst af levering fra et jævnstrømselværk.

Dagligdagen på fyret

Når man i dag besøger Rubjerg Knude Fyr, er det svært at forestille sig, at stedet var hjem for tre mænd og deres familier. Familierne boede i huse med haver mod øst, hvor familierne dyrkede lidt afgrøder.

Personalet bestod af en fyrmester, en fyrassistent og en fyrpasser, der sammen sørgede for, at fyret blev passet både dag og nat. Der skulle fremstilles gas, passes maskiner og motorer, fjernes sand fra gårdspladsen og mellem havet og fyret, tågesignalets urværk skulle trækkes op og det samme skulle linseapparatets urværk hver tredje time. Derudover skulle der holdes udkig efter skibe i vanskeligheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration til den næste ferie i sommerhus
Vi sender løbende nyheder, tips og inspiration til din ferie, og du kan til enhver tid framelde dig igen.
Din emailadresse bliver hos os.
MANGE TAK FOR DIN TILMELDING TIL NYHEDSBREVET
Vi glæder os til at forkæle dig med nyheder omkring vores luksushuse. Før vi kan gøre det, er du dog nødt til at bekræfte din tilmeldingen via linket i den mail, vi har sendt dig.

I sand-hed drevet på flugt

Selvom fyret i sin tid blev bygget 200 meter inde i landet, har vinden gennem tiden blæst store mængder af sand ind i landet, således at kysten har rykket sig tættere på fyret. Som modtræk til sandflugten blev klitterne beplantet med marehalm og hjelme, hvilket kun resulterede i, at klitten samlede mere sand og dermed voksede sig så høj, at det til tider ikke var muligt at se lyset fra fyret ude på havet.

Kampen mod sandet blev opgivet i 1968, hvor lyset i fyret blev tændt for allersidste gang. I dag ligger fyret helt frit mod havet og det er kun et spørgsmål om tid, førend det vælter ned på stranden.

Fyrets efterliv

Efter lukningen i 1968 blev fyret fra 1980 brugt til at skabe rammerne om et museum for sand og sandflugt. Museet fortalte historien om Rubjerg Knude Fyr, dets byggeri, driften af fyret og de tekniske elementer i fyret sammen med historien om den evige kamp mod sandflugt i Rubjerg.

Desværre blev sand også enden på dette eventyr, da museet i 1992 opgav kampen mod sandflugten og måtte lukke endeligt i 2002. Nu kan udstillingen i stedet besøges i Strandfogedgården kun to kilometer syd for Rubjerg Knude Fyr.

En ornitologisk perle

For de ornitologi-interesserede er landskabet omkring Rubjerg Knude helt specielt og hjem for mange sjældne fuglearter. I 1978 blev lokaler i boligerne til det tidligere fyrpersonale stillet til rådighed for ornitologer, der mellem 1979 og 1980 observerede 274 af de 382 fuglearter, der er i Danmark.

Grunden til, at de mange fuglearter holder til her, er, at landskabet omkring Rubjerg Knude huser Danmarks største havtornekrat, der beskytter de små dyr fra større rovdyr og dermed gør det til det perfekte sted at yngle og leve.

Kontakt Rubjerg Knude Fyr

Strandfogedgården

Langelinie 2, Rubjerg

9480 Løkken

Besøg fyrets hjemmeside.

 

Foto: Kim Wyon