Fregatten Jylland

Kom ombord på verdens længste træskib

Fregatten Jylland måler hele 102 meter og er dermed verdens længste træskib. Mandskabsrummene er nøje restaureret i henhold til originalen, og dermed kan du opleve et vigtigt stykke danmarkshistorie ombord på fregatten. Tør du lade en af de tunge kanoner? Eller klatre op i toppen af den 23 meter høje rigning? Begge dele kan lade sig gøre på fregatten Jylland.

Holder du ferie på Djursland, bør du afgjort sætte tid af til at besøge verdens længste træskib, den historiske Fregatten Jylland. Fregatten er dog også værd at køre efter, så selvom du holder ferie lidt længere væk, er denne unikke attraktion bestemt en udflugt værd.

Fregatten har gennemgået en komplet restaurering for at bringe nationalklenodiet tilbage til tidligere tiders storhed, og skibet fungerer i dag som museumsskib.

Under et besøg på fregatten får man derfor et realistisk billede af livet ombord, godt hjulpet på vej af diverse udstillinger og en søslag-simulator.

Selvsagt er skibet et stort hit blandt børn og egner sig derfor perfekt til en familieudflugt.

Det kan du opleve på Fregatten Jylland

Klatring på Fregatten Jylland
Fortøjninger

Fregatten Jylland på Djursland

Fregatten Jylland ligger i Ebeltofts museumshavn i en tørdok. Ebeltoft er selv en historisk købstad med rødder helt tilbage til 1301. Mange historiske bygninger præger da også den charmerende gamle bykerne.

Ebeltoft er Djurslands mest populære turistby, uden tvivl på grund af sin idylliske bymidte med brolagte gader, bindingsværkshuse og historiske bygninger. Herudover ligger byen idyllisk ud til vandet og byder på gode havnefaciliteter.

Ebeltoft ligger ca. 50 kilometer fra Aarhus. Turen tager ca. en time og 20 minutter med både bil og offentlig transport. Kommer du fra Sjælland, kan du på enkelte afgange sejle direkte fra Sjællands Odde til Ebeltoft.

Museumsskibet er en underholdende og lærerig oplevelse for hele familien

Flere krige og en tur ned på bunden af Københavns havn satte sine tydelige spor på fregatten. Den blev derfor totalrenoveret i 1984 og ligger i dag på Fregatø ud til Ebeltoft Vig.

Skibet måler 102 fra agter- til forstavn, er 13 meter bredt og har en mast på 53 meter.

Fregatten er en del af et større museumskompleks, der udover fregatten omfatter museum, værft og træskibshavn. På museet kan du lære meget mere om skibets spændende fortid, der spænder fra flåde- og kongeskib til telegrafstation og overnatningsfacilitet for feriebørn. Museumsguiderne sørger desuden for at gøre besøget på fregatten til en både dramatisk og autentisk affære.

Takket være værftet og træskibshavnen har interesserede museumsgæster også mulighed for at blive klogere på skibsbyggeriets historie, ligesom det er muligt at lære at lave reb i forskellige daglige workshops.

Få et indblik i livet ombord på fregatten

Allerede udefra er mødet med fregatten en imponerende oplevelse, når man ser det kæmpestore, kobberbelagte skrog. Hertil kommer de tre master, der rager mere end 50 meter op i luften. Kort sagt et overvældende skue.

Som besøgende kan du gå på opdagelse i det nænsomt restaurerede træskib fra nederste til øverste dæk, inklusive kabysserne og officersmessen. Derved får du et grundigt indblik i livet og forholdene ombord. Museumsbygningen formidler desuden historien om skibet og den danske søfartshistorie i øvrigt gennem forskellige udstillede genstande, film og computerspil.

Andre imponerende aspekter af det gamle krigsskib er batteridækket med de 30 kanoner, der var centrum for begivenhederne, når skibene bekæmpede hinanden til havs. Du kan også besigtige banjerdækket med plads til 350 sovende besætningsmedlemmer i hængekøjer. Allernederst ligger maskinanlægget og opbevaringsrummet. Sidstnævnte blev brugt til opbevaring af proviant og andre forbrugsgoder.

Eftersom fregatten Jylland blev bygget som krigsskib, krævede den senere omdannelse til kongeskib bl.a. nye, bekvemme kahytter på det øverste dæk. Herefter sejlede fregatten rundt på verdenshavene som repræsentant for det danske kongerige.

Fregatten formidler et autentisk indblik i livet ombord for de forskellige perioders besætninger – fra de simple matroser under krigen til kongehusets repræsentanter på verdensfærd.

Ofte stillede spørgsmål om Fregatten Jylland

Hvornår åbner Fregatten?

Vinter:
2/1 – 11/2: Weekenderne: kl. 10-16

Forår:
12/2 – 24/6: kl. 10-16

Højsæson:
25/6 – 28/8: kl. 10-18

Efterår:
29/8 – 30-11: kl. 10-16

Vinter:
1/12- 31/12: Weekenderne: kl. 10-16

Hvor ligger Fregatten?

S. A. Jensens Vej 4

8400 Ebeltoft

Hvad koster entré?

Børn (0-3 år): gratis.
Børn (4-17 år): 85 kr. (* 90 kr.)
Voksne: 135 kr. (* 145 kr.)
Senior+65: 110 kr. (* 125 kr.)
Familie (2 voksne + 2 børn): 355 kr. (* 380 kr.)

*Højsæson 25. juni – 28. august

Skibet
kanon på fregatten

Overgangen fra sejlskib til motordrevet skib

Fregatten Jylland er et enestående historisk vidnesbyrd om en forgangen maritim epoke, idet den blev til i en brydningstid, hvor dampkraft var begyndt at erstatte vindkraft: Et hybridskib lavet af træ, der både havde fuld sejlrigning og dampkraft ombord. Dette gør fregatten til en stor byggeteknisk bedrift, og den var da også flådens hurtigste skib i sin tid. Herudover var den sine fjender til søs overlegen, idet den kunne manøvrere ved hjælp af maskinkraft uden hensyntagen til vindforholdene. 

En vigtig del af denne konstruktion var skruen ved agterdækket, der samtidig udgjorde en teknisk kuriositet. Når skibet blev drevet med maskinkraft blev skruen sænket ned i vandet. Var vindforholdene gunstige, kunne skruen til gengæld hejses op og trækkes ind i skroget. Derved mindskedes vandmodstanden, og skibets manøvreegenskaber blev ikke påvirket unødigt. Denne særlige skrue blev støbt efter originalen og monteret ind i det originale skrueskaft.

Besøgets højdepunkt: Nu kommer du på banen

Ombord på fregatten har du nemlig mulighed for selv at deltage aktivt i oplevelsen og på den måde få et autentisk indblik i livet til søs for mere end 100 år siden.

Du kan f.eks. lade en tung kanon på 30 pund. Til det efterfølgende kanon-show kan det dog anbefales at holde sig for ørerne.

Er der nogen vovehalse i familien, er det muligt at klatre til tops i den 23 meter høje rigning sammen med en klatreinstruktør.

Imens kan de mindste komme på skattejagt, selvfølgelig med et rigtigt skattekort fra Kalle Krudt.

De får også udleveret en søfartsbog med masser af spændende viden, ligesom de lærer at sætte segl og binde skibsknuder.

Måske rækker evnerne til at blive godkendt som skibsmatros? Manglende kundskaber kan evt. indhentes i museets simulator for søslag. Her oplever du på nærmeste hold, hvordan kanonerne bragede, og dækkene knagede under søslaget i 1864. Du er velkommen til at overtage kommandoen under slaget ved Helgoland, der dengang endte med en snæver sejr. Kan du gøre kaptajnen kunsten efter?

Som en værdig afslutning på dagen kan du stævne ud i Ebeltoft Vig med et af de gamle følgeskibe, barkasserne. 

I ferierne tilbydes der regelmæssigt specielle aktivitetsprogrammer for børn.

Fregatten Jylland byder på helt unikke oplevelser

Fregatten Jylland er et spændende udflugtsmål takket være det nænsomt renoverede skib, der kan udforskes fra øverste til nederste dæk. Hertil kommer de mange interessante informationer og historier om skibets omskiftelige tilværelse, der bestemt også er spændende for børn.

De mange aktivitetsmuligheder formidler fregattens historie på autentisk og levende vis, så de gamle søslag og togter kommer helt tæt på. Historien vækkes til live, og oplevelsen går helt sikkert ikke i glemmebogen lige med det første.

Nat ved Fregatten Jylland
©foto af Jesper Maagaard