Borgholms slot

Først et vagttårn. Borgholms Slot blev bygget i det 12. århundrede. Slottet brændte næsten ned til grunden i det 19. århundrede og fremstår i dag som en velbevaret ruin. Ikke desto mindre er slottet stadig et spændende udflugtsmål.

Her ligger Borgholms Slot

Du finder Borgholms Slot på den vestlige del af øen. Ruinen ligger kun få minutters gang i nordøstlig retning fra det nye Sollidens Slot, der er Borgholms efterfølger. Ankommer du via hovedvej 136, ser du skilte til slottet inden længe.

Fra vagttårn til ruin

I det 12. århundrede rejste man et vagttårn på Øland. Grundet de mange krige mod Danmark udviklede tårnet sig til et strategisk vigtigt forsvarsværk. Derfor blev det løbende udvidet, til det en dag havde forvandlet sig til et helt slot.

Udvidelserne

Johann III kan tilskrives æren for at have udviklet slottet til et imponerende forsvarsværk med flere længer under renæssancen. I det 17. århundrede byggede bygherren Nicodemus Tessin (den ældre) slottet om til et imponerende barokslot. De bygningsdele, der stadig stod sikkert og solidt, blev overdækket med et fælles tag og forenet i fire store fløje. Hjørnetårnene blev udstyret med kupler. Enkelte af byggeplanerne nåede dog aldrig at blive realiseret. Sydfløjen og østfløjen blev ganske vist overdækket, men de blev aldrig bygget færdige. Det oprindelige vagttårn blev pillet ned igen undervejs.

Besøg den flotte borgruin Borgholms slot på Öland

Det 18. århundrede

Engang gik den dansk-svenske grænse mellem Blekinge og Småland syd for Øland, og Borgholm skulle sikre rigsgrænsen mod Danmark. Da grænsen flyttede sig, mistede slottet sin militære betydning. Mere moderne slotte så dagens lys i Stockholm. Dette førte til slottets forfald. I 1722 fandt den sidste gudstjeneste sted i slotskapellet. I 1803 blev bygningen brugt som hovedkvarter for en tøjfabrikant.

Borgruinen

I 1806 hærgede en voldsom brand, der lagde hele slottet i ruiner. Kun de tykke kalkstensmure overlevede. Ruinen står der stadig den dag i dag og er åben for offentligheden. Man kan stadig ane, hvor de tidligere festsale må have stået. Resterne af diverse suiter, rum og trappehuse står der også stadig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration til den næste ferie i sommerhus
Vi sender løbende nyheder, tips og inspiration til din ferie, og du kan til enhver tid framelde dig igen.
Din emailadresse bliver hos os.
MANGE TAK FOR DIN TILMELDING TIL NYHEDSBREVET
Vi glæder os til at forkæle dig med nyheder omkring vores luksushuse. Før vi kan gøre det, er du dog nødt til at bekræfte din tilmeldingen via linket i den mail, vi har sendt dig.

Museet

Ruinen anvendes i dag som museum. Museet beskæftiger sig selvsagt primært med historien bag Borgholms Slot. Her kan du læse om krigene mellem Danmark og Sverige og livet på slottet.

Teater og musik

Borgholms Slot har desuden udviklet sig til en populær event-location, og de spektakulære rammer bruges gerne til koncerter og teaterforestillinger. Flere gange om året afholdes kulturelle arrangementer i slotsgården. Videoen til "Listen to Your Heart" af Popgruppen Roxette blev f.eks. optaget på slottet.

Kort fortalt: En borgruin med en levende historie

Takket være udstillingerne på slotsområdet er det let at danne sig et indtryk af slottets fortid og storhedstid. Gå rundt i slotsgemakkerne, mærk historiens vingeslag, og nyd samtidig den fantastiske udsigt over Kalmarsund. Hvis du interesserer dig for vores mange krige mod broderfolket gennem tiden, vil du uden tvivl få meget ud af et besøg på Borgholms Slot.

Adressen

Her finder du Borgholms Slot:

387 22 Borgholm
Sverige

Besøg slottets website. Det er tilgængeligt på svensk og engelsk.

Fotos, copyright: Jim Rudolfsson.