Sønderborg Slot

Sønderborg Slot er en af de ældste bygninger i Sydjylland. Det er anslået, at slottet er bygget omkring 1170 og det har siden gennemgået flere forandringer. I dag bruges slottet som museum.

Et slot med udsigt

Fra den sydlige del af slottet er der udsigt til Sønderborg Bugt og i den vestlige del er der udsigt til den famøse Dybbøl Mølle.

Den første fæstning af slottet blev bygget i det 12. århundrede og det var netop nødvendigt med sådan en fæstning ud til bugten, for at kunne afværge vendernes hærgen. 

I 1300- og 1400-tallet blev Sønderborg Slot opgraderet til en stærk middelalderborg, som på skift var i de danske kongers og de slesvigske hertugers besiddelse.

Fængslet

Slottet var et af rigets stærkeste borge, så da den afsatte kong Christian 2. skulle fængsels, blev Sønderborg Slot valgt som fængsel. Det siges, at Christian 2. under sin fængsling  gik i cirkler rundt om et bord, indtil gulvet blev så slidt, at man kunne se afmærkningen af en cirkel.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration til den næste ferie i sommerhus
Vi sender løbende nyheder, tips og inspiration til din ferie, og du kan til enhver tid framelde dig igen.
Din emailadresse bliver hos os.
MANGE TAK FOR DIN TILMELDING TIL NYHEDSBREVET
Vi glæder os til at forkæle dig med nyheder omkring vores luksushuse. Før vi kan gøre det, er du dog nødt til at bekræfte din tilmeldingen via linket i den mail, vi har sendt dig.

Fra middelalderborg til prægtigt slot

Under Christian 3. og hans søn Hans den Yngste, Hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg, regeringstid undergik slottet store forandringer. Det gik fra at være en borg til et prægtigt slot.  I 1600-tallet hørte slottet under den danske krone, men efter det danske nederlag i 1864 blev Sønderborg Slot anvendt som preussisk infanterikaserne.  

Under 1. Verdenskrig var slottet stadig under preussisk besiddelse og personer mistænkt for spionage blev smidt i slottets fangekælder.

Efter 1. Verdenskrig var slottet atter tilbage på danske hænder og efter 2. Verdenskrig blev danske nazister og frivillige SS-deltagere fængslet på Sønderborg Slot.

Slottets arkitektur

Slottet består af fire vinger og en gårdhave. Slottet bestod tidligere også af forsvarstårne, som i renæssancen var kronet med mægtige kupler. Fundamentet af disse er stadig bevaret i dag. Desværre er der ikke meget tilbage af den ydre fæstning, men I har stadig mulighed for at se lidt af forsvarsmuren ved hovedindgangen.

Noget af indretningen på slottet er bevaret i den oprindelige stil og der er åbent for besøgende.

Et museum for den sønderjyske historie

Det er et slot, der har været meget igennem i årenes løb. Det er nu blevet omdannet til et museum, som danner rammen om næsten 800 års dramatisk historie om Sønderjylland og Slesvig. Selvom udstillingerne går mange år tilbage, så er udstillingerne moderne og giver et godt indblik i grænselandets omskiftelige historie. 

Riddersalen i Sønderborg Slot danner hvert år ramme for Slesvig-Holsten Musik Festival, som også foregår i dele af Tyskland. Slottets gård kan også blive brugt til andre musikalske forestillinger.

Sønderborg Slot er et museum for den sønderjyske historie

Konklusion

Kort sagt – I kan ikke besøge Sønderborg uden at aflægge Sønderborg Slot et visit.

Slottet byder på både interessante historier og god musik i sommermånederne. I er garanteret god underholdning under et besøg på Sønderborg Slot.

Adressen

Sønderbro 1
6400 Sønderborg
Danmark