Bunkermuseet Tirpitz

Bunkermuseet Tirpitz ligger ved Blåvand og er bygget direkte ind i klitterne. Museet er tegnet af BIG og åbnede i 2017. Dermed erstatter Tirpitz de tidligere udstillinger i Tirpitz' bunkeranlæg.

Museet i Blåvand

Bunkermuseet Tirpitz ligger i den sydlige del af Blåvand, øst for Blåvand Zoo. Museet nås ad Tane Hedevej.

Fra bunkerruin til museum

Bunkeranlægget fra Blåvand blev opført i slutningen af anden verdenskrig, men nåede aldrig at blive bygget helt færdigt. Siden blev bygningen omdannet til et velbesøgt museum beliggende midt i Blåvands klitlandskab. I 2017 åbnede det nye museum, der er tegnet af det verdensberømte danske arkitektfirma BIG. Det unikke arkitektoniske udtryk giver museet en helt ny dimension og masser af plads i form af fire store udstillingsrum.

Spektakulær arkitektur

BIG er kendt for at vende beskuerens forventninger på hovedet, og projekt Tirpitz er ingen undtagelse. Den nye museumsbygning er inspireret af den originale bunker i stil og materialer. Museet består af glas, stål og beton og er bygget ind i klitterne lige bag selve bunkeren. Museets skrånende tagflader er beklædt med marehalm og passer perfekt ind i det omkringliggende klitlandskab.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration til den næste ferie i sommerhus
Vi sender løbende nyheder, tips og inspiration til din ferie, og du kan til enhver tid framelde dig igen.
Din emailadresse bliver hos os.
MANGE TAK FOR DIN TILMELDING TIL NYHEDSBREVET
Vi glæder os til at forkæle dig med nyheder omkring vores luksushuse. Før vi kan gøre det, er du dog nødt til at bekræfte din tilmeldingen via linket i den mail, vi har sendt dig.

Fra istiden til nutiden

Museet beskæftiger sig med flere forskellige emner. I udstillingen om Nordens guld kan du opleve 40 mio. år gamle insekter fanget i rav, mens du i udstillingen En hær af beton præsenteres for historien om Anden Verdenskrig i Vestjylland. Ikke med tørre plancher, men fortalt af de mennesker, der oplevede den dramatiske periode på nærmeste hold.

Den skjulte vestkyst

I denne udstilling kan du dykke ned i 20.000 års vestkysthistorie fortalt gennem 12 dramatiske fortællinger om alt fra mammutter til tryllekunstnere og smuglere. Lær havets helte at kende, og mød 1970'ernes første campister og badegæster.

Havets guld

I udstillingen Rav – Havets guld, kan du rejse mange millioner år tilbage i tiden. I Europas største ravsamling lærer du at kende forskel på almindelige gule sten og ægte rav. Du får tips og tricks til at finde rav, og i ravskoven kan du komme på opdagelse i en 40 millioner år gammel verden, som ingen mennesker har beboet.

Oplev rav-udstillingen om havets guld

Et blik ind i bunkeren

Nu begynder en tidsrejse tilbage til anden verdenskrig. Denne historietime byder dog på andet end bare kanoner og beton. Her står menneskets skæbne i centrum i stedet for krigsudstyr og våben. Kast et blik på Blåvands bunkeranlæg, der aldrig blev bygget færdigt. Det må siges at være godt det samme, for på dette tidspunkt var anden verdenskrig allerede forbi.

Den gamle bunker

Gå på opdagelsesrejse i Tirpitz-bunkerens smalle gange. Denne bunker er ikke kun et stykke interessant verdenshistorie: Den er samtidig også en advarsel. Forhåbentlig vil verden aldrig opleve den slags rædsler igen. Særligt for den yngre generation er det både interessant og vigtigt at beskæftige sig nærmere med dette vigtige, men uhyggelige kapitel i verdenshistorien. Historien kan forekomme mere og mere fjern og uvedkommende, som tiden går.

Bunkermuseet Tirpitz kort fortalt: Et vigtigt tilbageblik i Europas og verdens nyere historie

Bunkermuseet Tirpitz fortæller ikke kun spændende eventyr om havets helte og guldskatte. Museet i Blåvand beskæftiger sig også indgående med anden verdenskrig og belyser denne triste periode ved hjælp af gribende øjevidnefortællinger. Brug denne lejlighed til at reflektere over en vigtig periode i verdenshistorien.

Den direkte vej til Tirpitz

Museets adresse:

Tirpitzvej 1
6857 Blåvand
Danmark

Foto 1-2, copyright: Mike Bink